Пристайко

Колишній міністр закордонних справ і екс-посол України у Великій Британії Вадим Пристайко відкрито назвав причини провалу підготовки до повномасштабного вторгнення.

Про це він розповів в інтерв’ю українському журналісту Максиму Крапівному. “Ви ж пам’ятаєте загальний настрій. Деякі люди говорили, що це все навмисно нагнітається “англосаксами”. Я не розумів, що є підстави думати, що західні газети та уряди працюють проти нас. З цим я ніколи не погоджуся. Я знав про небезпеку, бачив ці карти, розвідка ділилася інформацією,” – згадав дипломат.

Він пригадав, що на Заході перед вторгненням у нього постійно запитували: “Ви цього не бачите? Що з вами відбувається?” Британські журналісти запитували на кожному інтерв’ю: “Ви не чуєте нас? У чому ваша проблема?”.

Крім того, Пристайко різко висловився щодо невдалого плану евакуації жінок і дітей.

Він назвав це “трагічною частиною нашої історії, яка після війни буде обговорюватися і стане наступною політичною зброєю”.

“Кожний наступний уряд буде звинувачувати теперішній уряд або залишки цієї команди,” – сказав ексміністр.

Нагадаємо, що Вадим Пристайко був звільнений з посади посла України у Великій Британії у липні 2023-го року. Він обіймав цю посаду з липня 2020 року.

Звільнення Пристайка співпало з його критикою президента Володимира Зеленського за “нездоровий сарказм” на адресу міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса.

Тодішній міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Україні варто бути більш вдячною західним союзникам за надану допомогу. У відповідь Зеленський висловив готовність “зранку прокидатися і дякувати міністру особисто”.

Пристайко, коментуючи слова президента, сказав: “Я не думаю, що це здоровий сарказм”. Пізніше він додав, що “сарказм між дружніми країнами не потрібен”.