ЄС Україна (прапори)


Європейський Союз готує резервний план фінансової допомоги Україні на суму €20 млрд. Про це повідомила газета Financial Times із посиланням на джерела. У статті зазначено, що пошук нових варіантів фінансування став потрібним після блокування прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном поправки до бюджету співтовариства на останньому саміті ЄС середини грудня, яка передбачала виділення Україні €50 млрд у період 2024-2027 років, повідомляє report.az.

Нова обговорювана схема передбачає, що члени ЄС візьмуть на себе фінансові гарантії перед бюджетом ЄС, що дозволить Єврокомісії (ЄК) взяти на ринках капіталу €20 млрд для Києва.

Схема подібна до тієї, що була використана у 2020 році, коли ЄК надала країнам співтовариства €100 млрд недорогих кредитів для підтримки робочих місць в умовах пандемії, йдеться у статті. Акцентується, що кінцевий розмір фінансування буде залежати від потреб України.

Отже, основний плюс цієї схеми полягає в тому, що вона не потребує згоди всіх членів ЄС, що усуває ризик нового вето з боку Будапешта.

Проте Financial Times звертає увагу на те, що деяким країнам, наприклад Німеччині та Нідерландам, знадобиться затвердження парламенту, щоб надати подібні гарантії. Рішення щодо цього плану, зауважує видання, може бути ухвалене вже на саміті 1 лютого, і кошти, сподіваються у Брюсселі, мають надійти до Києва до березня 2024 року.

Якщо схему затвердять, ЄС зможе надати гарантії Міжнародному валютному фонду, який у свою чергу виділить Києву нове фінансування на $900 млн, повідомили джерела газети.

У статті йдеться про те, що це могло б дозволити українській владі уникнути емісійного фінансування, що загрожує зростанням інфляції. Мінусом цього плану називається те, що виділення коштів буде можливим лише у вигляді позик, а не грантів.