російська пропаганда (плакат)


Для розповсюдження проросійської пропаганди у соціальних мережах використовують фальшиві цитати відомих зірок із так званою антиукраїнською риторикою. Чи були у цих висловлюваннях знаменитостей, таких як Тейлор Свіфт, Селена Гомес та Кім Кардаш’ян, презирливі заяви щодо України? Виявляється, що ні.

Це нова тактика, яку використовують акаунти для розповсюдження проросійської пропаганди у соцмережах на тлі повномасштабного вторгнення Кремля в Україну.

“Пригнічує те, як Україна використовує нашу допомогу. Хтось має серйозно поставити край цьому”, ці слова французькою та німецькою мовами розміщені поруч із фотографією зіркового футболіста Кріштіану Роналду.

“Я хочу запитати, чому перша леді України Олена Зеленська купує прикраси Cartier на 1 мільйон доларів, коли її чоловік просить гроші у США на війну”, говорить інше “цитоване” висловлювання, яке підтверджує, що ці слова належать американській ведучій Опрі Уінфрі та акторові Двейну “Скалі” Джонсону.

Хоча, на перший погляд, ці повідомлення можуть здатися правдоподібними, вони – частина більш широкої дезінформаційної кампанії Кремля.

Мета полягає в створенні враження, ніби навіть знаменитості виступають на боці Москви, критикуючи Київ.

За даними AntiBot4Navalny, групи інтернет-розслідувачів, які відстежують російські операції впливу за кордоном, для цієї кампанії обрали понад 75 зірок.

У звіті вони пишуть, що ці фальшиві цитати були розміщені ботами Doppelganger, “однією з найбільших і найактивніших прокремлівських кампаній впливу з 2017 року”. Зазначається, що ці боти пов’язані з російським розвідувальним агентством ГРУ, стверджують розслідувачі з AntiBot4Navalny.

За їхніми словами, придбані облікові записи, які декілька місяців тому були виявлені у соцмережах, просуваючи ці подвійні сайти, – ті самі, які зараз направляють користувачів на сайти з прямими зв’язками з російською військовою розвідкою.

Як працює кампанія Doppelganger? Сайти провідних міжнародних ЗМІ клонуються для поширення антиукраїнської повістки.

І оскільки ці фейкові сайти виглядають абсолютно так само, як і справжні, деякі користувачі соцмереж попадаються на гачок і, в кінцевому підсумку, поширюють фейкові статті, вважаючи їх справжніми.

Так відбулося у червні 2023 року, коли були клоновані кілька провідних французьких та німецьких газетних сайтів. За даними французької влади, ці подвійні сайти переважно розповсюджували антиукраїнський контент.

Нещодавно кампанія Doppelganger перейшла до нової мети: війна між Ізраїлем та ХАМАСом.

Загальна тема: припущення, що фінансову підтримку, яка надходить від західних держав, перенаправлено з України на Ізраїль. І що Україна незабаром втратить увесь військовий та фінансовий захист Заходу.

Хоча кампанія зі створення клонів триває вже давно, використання фальшивих цитат зірок стало новою тактикою, яка показує, наскільки настійно прокремлівські акаунти продовжують намагатися дискредитувати Україну.