Україна і ЄС (прапори)

Вступ України до Євросоюзу надасть їй протягом семи років €186 млрд з бюджету спільноти, що вперше перетворить кілька держав-членів об’єднання на нетто-платників. Про це повідомляє газета Financial Times із посиланням на документ секретаріату Ради ЄС, який оцінює фінансові наслідки для ЄС від вступу нових членів.

Наразі в загальній складності вісім держав мають статус кандидата до Євросоюзу. Серед них Албанія, Туреччина, Північна Македонія, Чорногорія, Сербія, Молдова, Україна, а також Боснія і Герцеговина.

Виплати для України будуть включати €96,5 млрд в рамках Єдиної сільськогосподарської політики ЄС і €61 млрд з Фонду згуртування ЄС з метою зменшення економічних і соціальних різниць і сприяння сталому розвитку.

Розширення ЄС обійдеться Брюсселю загалом в €256,8 млрд. Припущений масштаб необхідних змін внесе рішучі корективи у фінансовий баланс всередині блоку. “Всім країнам-членам доведеться платити більше і отримувати менше з бюджету ЄС; багато держав, які наразі є нетто-одержувачами (вкладають менше грошей, а отримують більше), стануть чистими вкладниками”, – йдеться у документі.

За оцінкою авторів, з появою нових країн-членів поточний бюджет зросте на 21% до €1,47 трлн. Це відповідає приблизно 1,4% валового національного доходу 36 країн. “Рішучі зміни” можуть призвести до значного збільшення бюджетних внесків більш багатих країн, таких як Німеччина, Франція і Нідерланди. Ще одним наслідком розширення буде скорочення на п’яту частину субсидій фермерам поточних країн-членів ЄС.

ЄС надав Україні офіційний статус кандидата на вступ у 2022 році. Наступним кроком має стати початок переговорів щодо вступу в співтовариство. Для запуску переговорного процесу країнам потрібно виконати ряд умов, включаючи проведення реформ. 22 червня був представлений попередній звіт Єврокомісії про готовність України до переговорів про вступ до ЄС, згідно з яким Київ повністю виконав лише дві з семи умов для початку процесу – прийняв законодавство про судову реформу та свободу ЗМІ.