Ілон Маск


Ілон Маск назвав “хибними новинами” повідомлення про те, що російські військові отримали доступ до супутникового інтернету від Starlink та використовують його в зоні бойових дій в Україні.

“У ряді хибних новин стверджується, що SpaceX продає термінали Starlink Росії. Це категорично неправда. Наскільки нам відомо, жоден Starlink не був проданий Росії прямо чи опосередковано”, написав він у соцмережі X, повідомляє meduza.io.

“Навіть якщо Путін називає мене розумною людиною, це не означає, що я даю йому термінали Starlink“, – написав Маск у коментарях до свого посту. На питання, чи може Росія використовувати термінали Starlink, придбані через посередників, Маск не надав прямої відповіді.

Головне управління розвідки Міноборони України 11 лютого оголосило, що війська РФ використовують Starlink в зоні бойових дій, опублікувавши як доказ відривок перехоплених переговорів російських військових. За інформацією видань Defense One та Astra, термінали Starlink могли потрапляти в Росію через Дубай.

SpaceX на початку 2023 року заборонила українським військовим використовувати Starlink в нападаючих цілях, включаючи управління безпілотниками.

У біографії Маска, написаній Волтером Айзексоном, стверджувалося, що у 2022 році Маск таємно доручив вимкнути супутники Starlink біля узбережжя анексованого Криму, щоб перешкодити атакам ЗСУ на російський військово-морський флот. У відповідь Маск заявляв, що Starlink не працює в Криму, і відмовився включати систему на прохання українських військових, оскільки не міг допустити, щоб його компанія була “прямо втягнута в війну та ескалацію конфлікту”.