Українських військових закликали ні в якому разі не публікувати відео з бойовими досягненнями у TikTok-акаунтах.

Експерт з кібербезпеки Віталій Якушев розповів у програмі телеканалу “Ми-Україна“, що будь-який китайський смартфон, особливо з встановленим TikTok, збирає приватну інформацію про користувачів. Він зазначив, що китайська соціальна мережа робить все можливе, щоб зібрати дані з телефону та передати їх на свої сервери у Китаї.

Враховуючи, з ким може співпрацювати Китай (з якими країнами він співпрацює), використовувати китайські смартфони та програми є дуже ризиковано.

“Якщо у вас є китайський смартфон, і на ньому встановлений китайський TikTok, то можна вважати, що китайці знають про вас все: ваші дані, місце перебування, паролі, відбитки пальців та, звісно, ваші особисті фотографії”, – сказав Віталій.

За його словами, особливо небезпечне використання цієї соцмережі нашими військовими на фронті. Дуже часто вони публікують у TikTok відео з передової, але це категорично неприпустимо. Адже Китай, серед іншого, дуже уважно відстежує місце перебування користувачів смартфонів та TikTok.

“Китай збирає не тільки геодані своїх користувачів, але й зашифровану інформацію та файли. Так, їх довго та складно розшифровувати, але Китай робить такий “запас” на майбутнє, щоб потім, коли-небудь, їх розшифрувати та використовувати для розвідки”, – підкреслив кіберексперт. Він зауважив, що потрібно обов’язково пам’ятати, що будь-які китайські смартфони (Xiaomi, OPPO, ZTE, Huawei та ін.) чи популярні китайські програми (наприклад, TikTok, WeChat, Xiaomi Home та ін.) обов’язково будуть відстежувати вас. Ці програми вимагатимуть максимальну кількість дозволів для роботи на смартфоні, і без цих дозволів вони просто не будуть працювати. Тому у вас є вибір – віддавати свої дані китайцям або не користуватися китайськими смартфонами та програмами.