Співзасновник Alibaba Group, 58-річний китайський мільярдер Джек Ма, інвестував у нову компанію, що займається сільськогосподарськими технологіями.

Стартап з акцентом на рибальство та сільське господарство під назвою 1.8 Meters Marine Technology був зареєстрований 20 липня у рідному для Ма місті Ханчжоу, де також знаходиться штаб-квартира Alibaba.

Одна з інвестиційних холдингових компаній Ма, Hangzhou Dajingtou No. 22 Arts and Culture Co., володіє 10% акцій стартапу. Журналісти вважають, що такий крок мільярдера є ще одним елементом його поступового виходу з технологічного сектора Китаю.

В жовтні 2021 року Ма перебував у Іспанії, де вивчав сільське господарство та технології, пов’язані з екологічними проблемами. Також він відвідав Нідерланди, Японію та Таїланд для вивчення агротехнологій.

З травня цього року Джек Ма працює на посаді запрошеного професора Токійського університету з питань сталого розвитку сільського господарства та виробництва харчових продуктів.

Ма покинув Alibaba у 2019 році і з тих пір не розголошує свої проекти. Рішення про вихід сталося невдовзі після критики бізнесменом китайського уряду у 2019 році. В той період Пекін зупинив IPO (перший публічний продаж акцій акціонерного товариства, в тому числі у формі продажу депозитарних розписок на акції, необмеженому колу осіб – ред.) компанії Ant, яка належала Ма.