Instagram

Десятки штатів США, включаючи Каліфорнію та Нью-Йорк, подали судові позови проти Meta Platforms та її соціальної мережі Instagram, обвинувачуючи компанію в тому, що вона “поширює кризу психічного здоров’я” серед молоді та спричиняє залежності від соціальних мереж.

У позові, поданому до федерального суду в Окленді (штат Каліфорнія), генеральні прокурори 33 штатів ствердили, що Meta “повторно вводила громадськість в оману” стосовно впливу соціальних мереж на дітей та підлітків і “свідомо підштовхувала” їх до обов’язкового використання своїх платформ.

Meta використовувала потужні та безпрецедентні технології, щоб залучити та, в кінцевому підсумку, підвести підлітків та молодь під пастку”, – йдеться у скарзі. За словами штатів, корпорація робить це заради отримання прибутку. Позивачі посилаються на дослідження, в яких говориться, що використання соціальних мереж пов’язане з “депресією, тривогою, безсонням, впливом на навчання та повсякденне життя, а також багатьма іншими негативними наслідками” для дітей.

Позивачі також нагадали про внутрішнє розслідування в Meta, згідно з яким компанія знала, як впливає Instagram на підлітків – викликає звичку та може призвести до проблем зі сприйняттям власного зовнішнього вигляду у дівчат.

Meta можуть загрожувати штрафи у розмірі від 1 000 до 50 000 доларів за кожне порушення різних законів в різних штатах. Сума може збільшитися, враховуючи, що мільйони дітей та підлітків використовують Instagram. Упродовж дня 24 жовтня акції компанії впали на 0,6% на біржі Nasdaq.

В Meta заявили, що розчаровані позовом. “Замість продуктивної співпраці з представниками галузі для створення чітких вікових стандартів для додатків, які використовують підлітки, генеральні прокурори обрали цей шлях”, – зазначається в коментарі компанії.