шлюб в Індії

Голова МВС Індії Аміт Шах запропонував відновити скасоване у 2018 році кримінальне покарання за зраду у шлюбі. Він вніс відповідний законопроєкт до нижньої палати парламенту, повідомляє телеканал NDTV із посиланням на джерела в законодавчому органі.

У новій версії документа, крім повернення до кримінальної відповідальності за зраду, вказується, що норма стане “гендерно-нейтральною” – це означає, що покарання може загрожувати як чоловікові, так і жінці. Рішення повернути кримінальну відповідальність за невірність автор законопроєкту пояснив необхідністю “захищати інститут шлюбу“.

До 2018 року, згідно зі ст. 487 КК Індії, за статеві стосунки із заміжньою жінкою без згоди її чоловіка передбачалося покарання у вигляді позбавлення волі до п’яти років або штраф. При цьому винуватцем вважався лише чоловік. Ця законодавча норма діяла 158 років.

У 2018 році Верховний суд вирішив, що закон суперечить декільком статтям Конституції Індії, а саме ст. 14 (рівність перед законом) та ст. 21 (гарантії життя та особистої свободи). “Зрада в шлюбі може стати причиною громадянських питань, включаючи розлучення, але не може вважатися злочином”, – заявив один із суддів.