бідні люди в Італії

Згідно з дослідженням, кожен дванадцятий італієць опинився в умовах крайньої бідності минулого року. Існує кілька причин, серед яких – інфляція, низькі темпи зростання та скорочення соціальної допомоги. Це може виглядати як звичайний супермаркет. Але насправді це один з небагатьох магазинів у Римі, де потребуючі можуть отримати безкоштовні продукти, повідомляє euronews.com.

За даними Національного інституту статистики, минулого року кожен дванадцятий італієць жив в умовах крайньої бідності.

Ці цифри постійно зростають – все більше людей не можуть собі дозволити придбати предмети першої необхідності, такі як їжа чи одяг.

Одна з таких людей – Вітторія. Її пенсія складає всього кілька сотень євро, і вона приходить сюди кожного місяця за додатковою допомогою.

“Дякую Богу, у мене є будинок, який мені залишили батьки. Але є ті, хто заробляє приблизно 400 євро на місяць і змушений платити за оренду, їжу та комунальні послуги. Скажіть мені, як вони можуть вижити? Мені так соромно, бо мені здається, що я благаю, стільки разів я не розмірковувала, чи варто мені йти сюди і залишатися без обіду”, – зауважила Вітторія Лучіані, пенсіонерка.

Маргарита працює в благодійній організації “Нонна Рома“, яка курує цей проєкт. Вони також доставляють продуктові набори тисячам сімей.

“З моменту першого локдауну наша діяльність стрімко зросла, і разом з цим збільшилася кількість пожертв. Так, ми пройшли шлях від надання допомоги 150 сім’ям на місяць до приблизно 800 кожні вихідні. З початку війни в Україні попит різко зріс і постійно збільшується”, – підкреслила Маргарита Вендітті, “Нонна Рома“.

Серед тих, хто найбільше розраховує на таку допомогу, не лише пенсіонери, а й працюючі сім’ї. Одна з основних причин – стрімкий зріст вартості життя.

“Існують два типи факторів. Один – короткостроковий, в основному це висока інфляція. Як ми знаємо, інфляція завдає удару по фіксованих заробітних плат і по людям з низькими доходами. Потім є більш структурні причини. Однією з них є низькі темпи зростання. Італія – одна з найбільших європейських країн, економіка якої не зростає вже досить довго. Інша причина – низькі зарплати”, – каже Джованні Фарезе, декан Вищої школи економіки, Università Europea di Roma.

Сім’ї, які переживають труднощі, вважають винними у цьому італійську владу і нещодавнє скорочення соціальних виплат. І якщо подивитися на інші європейські країни, ситуація не стає краще.

За даними Євростату, бідність загрожує більшій кількості італійців, ніж в середньому по ЄС.