синтетична їжа

Нижня палата італійського парламенту проголосувала за закон про заборону виробництва, імпорту та продажу синтетичних продуктів харчування. Раніше відповідне голосування відбулося в верхній палаті (Сенаті). Отже, Італія стає першою країною в Європі, що вводить подібну заборону.

Згідно з даними, ініціативу прийняття даного закону підтримав міністр сільського господарства, продовольства та лісової політики Франческо Лоллобріджіда. Поштовхом для цього стала італійська асоціація аграріїв Coldiretti, яка провела інформаційну кампанію та зібрала понад 2 млн підписів на підтримку законопроєкту. За їхніми даними, троє з кожних чотирьох італійців (74%) не бажають поширення “їжі, створеної у лабораторії”. Закон підтримали представники правлячої коаліції, тоді як депутати опозиційної Демократичної партії утрималися, а члени “Руху 5 зірок” та Альянсу зелених лівих проголосували проти.

Згідно із прийнятим законом, забороняється виробництво та розміщення на ринку продуктів харчування та кормів, вироблених і отриманих з клітинних культур або тканин хребетних тварин, а також не дозволяється називати м’ясом продукти, отримані шляхом переробки рослинних білків. За порушення передбачені великі штрафи – до кількох десятків тисяч євро.

Під час голосування неподалік від будівлі парламенту стався конфлікт між президентом Coldiretti Етторе Прандині, який очолив делегацію аграріїв, і двома представниками партії Europa+, які вийшли з лозунгами на підтримку синтетичного продовольства як засобу боротьби зі змінами клімату.

В Coldiretti спростовують, що з тваринництвом пов’язане збільшене виділення вуглекислого газу в атмосферу, що робить його несумісним зі зростаючими потребами в м’ясі населення Землі, що стрімко збільшується. Згідно з приведеними розрахунками Coldiretti, співвідношення виділення вуглекислого газу на кожен вироблений 1 кг синтетичного м’яса у 4-25 разів вище, ніж у традиційному тваринництві.

Асоціація привітала рішення італійського парламенту і зараз обіцяє працювати над тим, щоб унеможливити синтетичні продукти на рівні ЄС.