ракетний обстріл лікарні у секторі Гази

Шок та обурення охопили весь Близький Схід та інші країни після того, як в результаті потужного вибуху в лікарні в секторі Гази загинули сотні людей.

Останніми днями сотні палестинців шукали прихисток у лікарні “Аль-Ахлі” та інших медичних закладах анклаву від обстрілів. Раніше Ізраїль закликав усіх мешканців міста Газа та прилеглих районів евакуюватися на південний сектор. Відео вибуху оприлюднив ізраїльський телеканал Yediot news.

По мірі того, як поранених доставляли до іншої, вже переповненої лікарні “Шіфа“, почали надходити обвинувачення.

ХАМАС стверджує, що вибух – результат ізраїльського авіаудару, тоді як ЦАХАЛ стверджує, що винність у страшній події належить ракетам, запущеним помилково іншою групою – “Палестинський ісламський джихад”.

Останні відкидають ці заяви, обвинувачуючи Ізраїль в тому, що він “усіма силами намагається уникнути відповідальності за здійснену ним жорстоку кару”.

У цей час у регіон відправляється з дипломатичною місією Джо Байден. Проте в ускладнених умовах президент Палестини Махмуд Аббас домовився з Йорданією та Єгиптом про скасування чотирьохстороннього саміту з участю американського лідера. Тепер єдина точка призначення для Байдена – Ізраїль.

Голова Європейської ради поспішив засудити удар по лікарні як однозначно незаконний.

“Ми отримали цю інформацію, коли були разом на віртуальній зустрічі з лідерами. Здається, що вона підтверджується. Атака на цивільну інфраструктуру не відповідає міжнародному праву”, – сказав голова Євросоюзу Шарль Мішель.

Протести спалахнули по всьому регіону, зокрема на Західному березі річки Йордан, що контролюється палестинцями, та на південному Лівані, що контролюється групою “Хезболлах”.

Ісламська воєнізована група, яка воювала з Ізраїлем у 2006 році, закликала провести у середу “день надзвичайного гніву”.