хакер

Директор ФБР Крістофер Рей повідомив, що хакери, пов’язані з китайським керівництвом, обрали своєю метою ключові об’єкти інфраструктури США. Сполучені Штати додали до складеного Міністерством оборони списку більше десятка китайських компаній, які, здається, співпрацюють з китайськими військовими, повідомив у середу представник адміністрації США, повідомляє golosameriki.com.

Тепер до списку додані виробники чіпів YMTC, компанія зі штучного інтелекту Megvii, виробник лідарів Hesai Technology та технологічна компанія NetPosa.

У середу до списку також були включені China Three Gorges Corporation, China Construction Technology Co та Yitu Network Technology. Серед компаній у списку є авіакомпанія AVIC, BGI Genomics Co, China Mobile, енергетична компанія CNOOC та China Railway Construction Corporation Limited (CRCC).

Голова ФБР, виступивши в середу перед одним з комітетів Конгресу, заявив, що хакери, пов’язані з китайським урядом, обрали своєю метою ключові об’єкти інфраструктури США, готуючись завдати “реальної шкоди” американському суспільству.

Очисні споруди, електромережі, нафто- та газопроводи, транспортні вузли – це всі об’єкти хакерських атак, які фінансує держава, сказав Рей членам Спеціального комітету Палати представників з конкуренції з Китаєм.

“Їх цікавлять не тільки політичні та військові цілі… Ми бачимо, що нанесення ударів по громадянському населенню не просто можливе у випадку конфлікту, але є частиною плану Китаю. Я хотів би, щоб американський народ знав, що ми не можемо собі дозволити закривати очі на цю небезпеку”, – сказав директор ФБР.

На слуханнях щодо кіберзагроз, що йдуть від Пекіна, Рей дав свідчення разом із командувачем Кіберкоманди генералом Полом Накасоне та іншими високопоставленими федеральними посадовцями з кібербезпеки.

Директор Агентства кібербезпеки та захисту інфраструктури Джен Істерлі розповіла, що США “знайшли та відбезпечили” китайські кібервторгівлі в авіаційній, водній, енергетичній та транспортній інфраструктурі, і підкреслила, що американцям потрібно готуватися до несподіваних атак.

У вівторок агентство Reuters повідомило, що уряд США в останні місяці розпочав операцію проти китайської хакерської групи Volt Typhoon, яка, за словами офіційних осіб, виконувала шпигунські функції за об’єктами інфраструктури США.