пошкоджений будинок у Харкові

Росія посилила удари та інформаційні операції проти мешканців Харкова, намагаючись на підготовчому етапі можливого нового наступу на це місто змусити його населення до втечі та викликати переміщення мільйонів людей всередині країни. Про це повідомляє у своєму щоденному зведенні щодо війни в Україні у вівторок, 23 квітня, американський Інститут вивчення війни (ISW), пише dw.com.

На думку його аналітиків, росіяни використовують обмежені можливості української протиповітряної оборони та підвищену напруженість в Україні, прагнучи скористатися короткочасно відкритим вікном можливостей перед очікуваним швидким надходженням нової партії американської військової допомоги в Україну.

Кремлівська пропаганда також використовує турботу харків’ян про можливу майбутню наступальну операцію Росії проти їх міста та проводить координовану інформаційну операцію, щоб викликати паніку серед українців.

ISW: Шанси на успіх Росії в Харкові надто малі

Водночас аналітики ISW оцінюють як надто низьку ймовірність успішного наземного наступу Росії на Харків у тому випадку, якщо Україна швидко отримає новий масштабний пакет військової допомоги від США.

Українські офіційні особи раніше розглядали сценарій, за яким російські війська можуть розпочати наземну операцію проти Харкова вже цього літа, але аналітики ISW вважають, що росіянам не вистачить сил для захоплення міста, якщо українські війська будуть достатньо забезпечені для оборони.

Напередодні та вночі на 23 квітня російські війська знову завдали масовані удари по Харкову. У результаті одного з них була зруйнована Харківська телевежа.