спека (градусник)

Американські кліматологи з Університету Джорджа Мейсона в штаті Вірджинія визначили регіони світу, які в майбутньому можуть стати небезпечними або навіть непридатними для життя людей через глобальне потепління. Дослідження опубліковано в науковому журналі PNAS.

За словами вчених, протягом останніх декількох років сильна спека стосувалася кожного континенту. Температури понад 50 °C регулярно реєструвалися на азійському субконтиненті, а в Лондоні стовпчики термометрів у 2022 році вперше перевалили позначку 40 °C, набагато раніше, ніж передбачали кліматичні моделі.

Згідно з існуючими розрахунками, температура 31,1 °C вважається межею, яку людина може переносити без зовнішнього охолодження та значущої шкоди для здоров’я. Якщо середня глобальна температура продовжить зростати, то в долині річки Інд в Індії та Пакистані, а також в деяких регіонах Східної Азії, Близького Сходу та Африки на південь від Сахари можуть виникнути фізіологічно нестерпні умови.

Наприклад, при потеплінні на 2 °C порівняно з доіндустріальним рівнем у місті Ходейда в Ємені з населенням понад 700 тис. людей, щорічно буде стояти до 340 годин (14 днів) нестерпної спеки, піддаючи життя населення ризику.

Інші густонаселені точки потеплення включають міста Даммам і Джидда (37 і 8 днів спеки відповідно) в Саудівській Аравії, Бандар-Аббас і Ахваз (29 і три дні) в Ірані, Лахор (24 дні) в Пакистані, Дубай (20 днів) в ОАЕ, Делі та Калькутта (шість і п’ять днів) в Індії.

Екстремальна спека небезпечна для життя не тільки через теплові удари, але й через ускладнення серцево-судинних, респіраторних, ниркових та інших захворювань.

Результати дослідження свідчать, що людству потрібно вже зараз готуватися до екстремальної спеки, адаптуватися до неї та пом’якшувати її наслідки, відзначили вчені.