руки чоловіка похилого віку

Під час перевірки у стаціонарному відділенні Берегівського територіального центру соціального обслуговування Офіс омбудсмена виявив порушення прав людини. 72-річному чоловікові, якого проти його волі помістили в центр, відібрали землю та приватний будинок. Закарпатська обласна прокуратура розпочала досудове розслідування.

Цю інформацію оголосив омбудсмен Дмитро Лубінець 22 квітня.

За його словами, 72-річний чоловік звернувся до працівників Офісу омбудсмена та повідомив, що проти його волі його помістили в стаціонарне відділення центру та утримували там незаконно з грудня 2020 року. Кілька разів він намагався втекти, але персонал закладу завжди його повертав.

“У зв’язку з цим протягом понад двох років людина не була на свіжому повітрі. Навіть після його вимоги повідомити правоохоронні органи, керівництво закладу та персонал не реагували. Щобільше, заклад протягом цього періоду перевірявся Національною соціальною службою України. Крім цього, 72-річному громадянину викрадали всю пенсію до березня 2023 року, проте він не підписував жодних заяв щодо передачі пенсії іншим особам”, – написав Дмитро Лубінець у Telegram.

Після перевірки реєстру нерухомості група Національного профілактичного механізму встановила, що в січні 2024 року майно 72-річного громадянина, згідно з договором дарування, перейшло до іншої особи.

“У цьому брали участь кілька осіб, зокрема, нотаріус і керівник одного з комунальних підприємств міської ради. Документи засвідчив приватний нотаріус, однак 72-річний українець стверджував, що жодних документів не підписував, і людину, якій переписали його майно, він ніколи не бачив. Крім цього, він не бачив нотаріуса і не підписував ніяких доручень”, – підкреслив Дмитро Лубінець.

Після звернення омбудсмена Закарпатська обласна прокуратура розпочала досудове розслідування. На майно потерпілого, яке передали іншій людині, за рішенням суду було накладено арешт.

Додамо, що за інформацією Офісу омбудсмена, протягом 2022-2023 років і січня 2024 року у двох спеціалізованих відділеннях Берегівського територіального центру соціального обслуговування померли 30 підопічних.