пам'ятник Переяслівській раді у Києві

У Києві розпочалось знесення композиції, присвяченої Переяславській раді, на якій у 1654 році “був підписаний договір про об’єднання України з Росією”, повідомив директор Департаменту територіального контролю міста Києва Михайло Буділов. Демонтаж може зайняти кілька днів, оскільки вага конструкції, що складається приблизно з 20 елементів, становить 6-7 тонн. Після демонтажу пам’ятник буде зберігатися в Державному музеї авіації України, відзначили в київській міській адміністрації, передає dw.com.

Композиція на честь Переяславської ради розташовувалася під Аркою свободи українського народу, яка до початку російського вторгнення мала назву Арка дружби народів. Два роки тому влада Києва також демонтувала бронзові скульптури українського та російського робітників, які разом тримають орден Дружби народів.

Міф про з’єднання братніх народів

У середині квітня Арка свободи українського народу за рішенням Міністерства культури та інформаційної політики України втратила статус об’єкта культурної спадщини. Арка, встановлена в 1982 році, “належить до символіки російської імперської політики”, відзначили в Мінкульті.

У заяві також було зазначено, що монумент втілює міф про “з’єднання двох “братніх” народів”, який “не відповідає історичним реаліям”. В умовах широкомасштабного вторгнення РФ в Україну цей міф “активно використовується для обґрунтування “законності” путінських територіальних претензій”.