арка Дружби народів у Києві

Голова Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Антон Дробович вважає, що колишню Арку дружби народів у Києві можна не демонтувати, якщо її перестануть сприймати як радянський символ. Він розповів про три можливі, на його думку, сценарії розвитку подій навколо Арки свободи українського народу (раніше — Арки дружби народів). Один з них — це демонтаж, другий — залишити Арку, однак згодом самі громадяни все одно демонтують її примусово, «як вчинили з Леніним», пише hromadske.ua.

Третій варіант, на думку Дробовича, — це переосмислити Арку, зробивши з неї «веселку як символ ЛГБТ або просто символ веселки над водою». На його думку, веселка дійсно переосмислить цей об’єкт, створивши навколо нього новий контекст і дискусію.

Він додає, що, незважаючи на тріщину, зроблену на Арці, вона не стала віральною.

«А веселка працює! Це одразу стало зрозуміло, коли виступив “Правий сектор“, а це означає, що це вже не сприймають як радянський символ», — вважає голова Інституту нацпам’яті.

Втім, він також говорить, що Арку можна спробувати переосмислити «функціонально», зробивши, наприклад, «водну гірку або щось інше».

Доля колишньої Арки дружби народів у Києві

У квітні 2022 року розпочався демонтаж бронзової скульптури двох робітників під Аркою дружби народів, яка символізувала «возз’єднання України і Росії». Саму ж Арку перейменували на Арку свободи українського народу.

У березні 2024 року Експертна комісія Українського інституту національної пам’яті оприлюднила висновок про належність Арки свободи українського народу (колишньої Арки дружби народів) до символіки російської імперської політики.

У висновку зазначається, що втілений у монументі міф про «возз’єднання» двох «братніх» народів не відповідає історичним реаліям. А в умовах великої війни цей міф активно використовується для обґрунтування «законності» путінських територіальних претензій.

Згодом у Міністерстві культури повідомили, що Арка більше не входить до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Тобто монумент втратив статус пам’ятки історії і може бути демонтований.

Однак у Київській міській державній адміністрації оголосили, що не будуть демонтувати Арку, тому що вона нібито є однією з візиток міста, а її статус переосмислили.