безхатько у Китаї


Кількість боржників у Китаї зросла до рекордного рівня з початку пандемії, що свідчить про глибину економічного спаду у країні.

За даними місцевих судів, приблизно 8,54 мільйона осіб, або 1% працездатного населення КНР, офіційно потрапили до “чорних списків” через прострочені кредити та іпотеку. Це майже в півтора раза більше, ніж на початку 2020 року.

Згідно з інформацією, зростання заборгованості ускладнює відновлення споживчого попиту у другій за обсягом економіці світу. При цьому у Китаї відсутні закони про банкрутство фізичних осіб, які могли б пом’якшити наслідки боргової кризи. “Чорний список” накладає на боржників десятки обмежень, від заборони використовувати мобільні платежі до купівлі авіабілетів, що ще більше уповільнює споживання.

За словами економіста Hang Seng Bank China Дена Вана, криза приватних боргів у Китаї має як циклічний, так і структурний характер. Ситуація може погіршитися перед початком поліпшення. Так, за останнє десятиліття борги домогосподарств КНР зросли майже удвічі – до 64% ВВП. Однак зростаючі зобов’язання стали важким тягарем на тлі економічних проблем та зниження доходів населення.

Відзначається, що раніше уряд Китаю обіцяв знизити ризики, пов’язані з боргами регіонів.