страйк лікарів в Італії

Попри сильний дощ, сотні італійських лікарів та медсестер зібралися у вівторок у центрі Рима, щоб провести страйк через умови праці та виступити проти недавніх заходів, що впливають на сектор громадського здоров’я. Вони хочуть, щоб уряд інвестував більше коштів у поліпшення умов праці, та проти запропонованого скорочення пенсій. І передусім, вони б хотіли, щоб ця професія стала привабливішою для молодих людей, щоб заповнити дефіцит медичних працівників у всій країні, повідомляє euronews.com.

“Систему охорони здоров’я Італії нещодавно визнали однією з найкращих у світі та вона є одним з основних активів країни. Ось чому так багато лікарів тут сьогодні починають питати себе, що сталося, особливо після пандемії та того, як країна опинилась на передовій у боротьбі з вірусом”, — повідомляє кореспондент Euronews Джорджія Орланді.

“Ми хочемо повернути собі соціальну і професійну гідність, яку поступово забирали у нас. Ми просто вимагаємо, щоб заходи, які є частиною законопроєкту про бюджет на 2024 рік, піклувались про нас та сектор, який керується неналежним чином”, — П’єрино ді Сільверіо, генеральний секретар AnaaoAssomed.

“До сьогоднішнього дня італійська система охорони здоров’я могла забезпечити безкоштовний загальний доступ до медичного страхування всім, хто його потребує, але тепер вона просто розпадається. Після того, як надзвичайні ситуації минули, нас поставили осторонь, ще й штрафують”, — каже лікар Шеркат Шахрам.

Багато хто вважає, що бути лікарем — це покликання, а не просто робота. Вони стверджують, що якщо обслуговування погане, то в кінцевому підсумку це відбивається на пацієнтах.

“Пацієнти є центром нашої уваги, і кожного разу, коли ми вирішуємо не дати їм померти, нам потрібна допомога в цьому. Тому що низькоефективне лікування або погане лікування з нашого боку призводить нас до помилок. Ми не хочемо робити помилок”, – каже Крістіна Ченчі з CimoLab.

Організатори не очікували такого високого рівня участі. До 80% медичних працівників в кожному регіоні Італії приєдналися до страйку у вівторок. Другий страйк заплановано на кінець місяця.