вакцина проти грипуA close up photo of a mid adult female nurse giving a vaccine to an unrecognizable mid adult woman at a vaccination center.

Вакцина проти грипу може знижувати ризик серцевого нападу на 26%.

За даними, вчені проаналізували інформацію про 9 059 пацієнтів, середній вік яких становив 61 рік. З них 4 529 отримали вакцину проти грипу, а решта – плацебо. За ними спостерігали у середньому дев’ять місяців. За цей період серцевий напад стався у 86 вакцинованих пацієнтів і у 116 у групі з плацебо. В результаті було встановлено, що у вакцинованих ймовірність серцевого нападу була менше на 26%, а ризик, пов’язаний з серцево-судинними захворюваннями з летальним наслідком, – нижче на 33%.

Зазначається, що зараження грипом може викликати системне запалення, що сприяє накопиченню жирів і холестерину в артеріях. Крім того, грип може зробити людину більш уразливою до вторинних інфекцій, які підсилять запалення.

Дослідження підтверджує важливість вакцин проти сезонного грипу для людей віком 65 років і старше, вагітних та пацієнтів із хронічними захворюваннями, такими як астма, діабет, серцеві захворювання та захворювання нирок. Для них важливо також дотримуватись інших заходів профілактики ГРВІ: частіше мити руки, носити захисну маску та уникати тісного контакту з хворими людьми.