ескалатор

Вздовж кордону Латвії з Росією та Білоруссю будуть створені опорні пункти – оборонні укріплення, різні перешкоди та склади боєприпасів, і латвійська армія вже почала рити там протитанкові рви. Перший оборонний ланцюг створюється на відстані близько кілометра від кордону з Росією, недалеко від прикордонного пункту Терехово в Луденському краї. Один з елементів – протитанковий рів, розповів інженерний інспектор, полковник-лейтенант Каспар Лаздиньш.

“Тут ми розкопуємо дорогу та робимо протитанковий рів, щоб по цій дорозі у разі потреби не було можливості рухатися транспорту. У тому числі танкам. Цей рів має задані параметри, відповідну глибину, щоб він виконував своє призначення”, – сказав Лаздиньш.

План проти мобільності – це створення ланцюга штучних перешкод та використання природних перешкод: річок, боліт, лісів. Мінні поля створять у разі воєнних дій. Поки йдеться про перешкоди без застосування вибухових речовин.

“У цій землі є власник. Роботи проходять за взаємною згодою: власник дозволяє викопати тут рів, але право власності людина зберігає повністю. Спочатку ми сконцентруємося на першій лінії оборони, яка пролягатиме вздовж кордону. Ми плануємо вздовж кордону рити протитанкові рви, як це відбувається зараз тут, а потім посилити “зубами дракона”, – підкреслив Лаздиньш.

Місця для зберігання боєприпасів ще потрібно визначити відповідно до нормативних актів та військової необхідності.

Протяжність латвійсько-російського кордону – 283,6 км. Ще у 2015 році вздовж нього почали будувати паркан, але у 2019 році роботи припинилися, оскільки відкрили кримінальну справу за статтею про шахрайство в особливо великих розмірах проти компанії Igate, яка будувала об’єкт.

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс, відвідуючи кордон у серпні минулого року, підкреслював, що одне з завдань – завершити почате. Зараз, майже через п’ять років, будівництво паркана продовжили військові.