Леонід Кучма

Колишній президент України Леонід Кучма розповів про основну відмінність українців від росіян, яка робить будь-які розмови та припущення про так званий “один народ” неможливими. Про це пише британське видання The Guardian, яке взяло інтерв’ю у політика.

На запитання, чому Україна минулого року, до здивування Кремля, продемонструвала величезний опір Росії, Кучма відповів: “Тому, що росіяни – це не українці. У них інша ментальність“. Він сказав, що російський менталітет виник від монголів, які правили ранньою Московією. Україна ж, навпаки, походить від Київської Русі, на спадок якої претендує Путін.

Радикальна різниця між цими двома народами минулого пройшла через століття і збереглася й донині.

У минулому місяці 85-річний Кучма опублікував оновлене видання своєї книги “Україна не Росія“, написаної ним у 2003 році.

Оригінальне видання було адресовано росіянам і українцям. Зараз багато в ній виглядає пророчим. Він скаржився, що російські політики розглядають його країну як “недільну частину Росії”. Українців же вони вважають “простаками” та “двоюрідними братами з села” із дивною “етнографічною” культурою. У новій версії своєї книги він визнає, що його зусилля у просвітництві простих росіян були “марні”.

За його словами, вони в переважній більшості підтримали агресію Путіна та “імперіалістичну” так звану “спецоперацію”.