Медичний канабіс

Сьогодні, 21 грудня, Верховна Рада схвалила легалізацію медичного канабісу в Україні. Закон дозволить використовувати препарати на основі коноплі, виробляти їх та проводити наукові дослідження. Ярослав Железняк, нардеп від “Голосу“, повідомив, що за цей закон у другому читанні проголосували 248 парламентарів, повідомляє rbc.ua.

“Закон набуде чинності через півроку після його опублікування. Тобто у другій половині 2024 року”, – додав нардеп.

Міністерство охорони здоров’я України вже назвало це рішення “історичним”.

“Дякуємо від імені лікарської спільноти за прийняте рішення, адже медичний канабіс – це ліки для мільйонів людей: онкопацієнтів, людей з розсіяним склерозом, пацієнтів, що отримують паліативну допомогу і т. д.”, – йдеться в повідомленні Мінздраву.

Там зауважили, що після першого читання закон був суттєво вдосконалений – в нього було внесено майже 900 поправок, з яких більше сотні було враховано.

Одночасно Міністерство охорони здоров’я затвердить перелік хвороб і станів, при яких пацієнту може призначатися ліки на основі медичного канабісу. Видання лікарських засобів на основі медичної коноплі буде можливим виключно за рецептом лікаря згідно з медичними показаннями та за електронним рецептом. Пацієнти зможуть перевозити та зберігати такі ліки у кількості, визначеній одним рецептом.

Також у відомстві нагадали, що ліки на основі канабісу дозволені в 56 країнах, зокрема країнах ЄС, Канаді, Великобританії та США.

Деталі закону

До цього часу в Україні було відсутнє регулювання у сфері обігу наркотичних або психотропних речовин, які можуть допомогти у відновленні від складних захворювань.

Прийнятий парламентом законопроєкт №7457 дозволить ввести важливі зміни в цьому напрямку. Він має врегулювати обіг препаратів на основі канабісу, контроль за їх повним циклом виробництва та реалізації, а також проведення науково-медичних досліджень.

Як вказано у пояснювальній записці до законопроєкту, метою легалізації медичної марихуани є розширення доступу пацієнтів до лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів (ПТСР), отриманих в результаті війни.

Водночас норми законопроєкту забороняють реалізацію рослин канабісу та продуктів їх переробки для рекреаційного вживання.

Варто зауважити, що закон про легалізацію медичного канабісу набуде чинності на наступний день після його публікації, але буде введений в дію через 6 місяців. За цей час уряд повинен розробити всі підзаконні акти та накази, щоб закон запрацював.

Що відомо про медичний канабіс?

Ліки на основі коноплі отримали поширення в медицині завдяки наявності у складі цього рослинного виду речовин, які можуть впливати на фізіологічний стан людини. Це каннабіноїди, які забезпечують знеболювальний та заспокійливий ефект, поліпшують травлення.

Тетрагідроканнабінол (ТГК) та каннабідіол (КБД) – два найбільш ретельно вивчені каннабіноїди в складі марихуани.

Дослідження ВООЗ у 2018-2019 роках показали, що певний негативний вплив при тривалому вживанні в дуже великих дозах можуть справляти тільки сорти коноплі, що містять від 1% ТГК у двох третинах сухої маси суцвіть.

За даними цього ж дослідження, КБД не є психоактивною речовиною, належить до природних каннабіноїдів, не призводить до стану наркотичного сп’яніння і має значний терапевтичний потенціал.

Препарати на основі медичної марихуани не мають побічних ефектів, що притаманні іншим наркотичним знеболювальним (опіоїдам) або психотропним препаратам – звикання, необхідність збільшити дозу при тривалому використанні.