військова присяга


Кабінет Міністрів України у понеділок, 25 грудня, вніс до Верховної Ради законопроєкт про вдосконалення мобілізації та військового обліку. Законопроєкт був зареєстрований на веб-сайті українського парламенту під номером 10378. Текст документа не був опублікований, але журналісти видання “Громадьске” змогли ознайомитися з пояснювальною запискою до нього. У ній перелічені основні зміни, які пропонується внести до законодавства, повідомляє dw.com.

Зокрема, максимальний вік призову планується знизити з 27 до 25 років. Після цього чоловіки будуть підлягати не призову на строкову службу, а мобілізації. Повістки у територіальні центри комплектування пропонується відправляти, в тому числі через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста, або на його електронну пошту. У законопроєкті також прописано обмеження прав громадян України, які ухиляються від постановки на військовий облік чи проходження військової служби.

Крім того, пропонується ввести базову загальновійськову підготовку тривалістю до трьох місяців для всіх громадян України віком від 18 до 25 років у всіх навчальних закладах, а з переліку висновків військово-лікарських комісій – виключити висновки про обмежену придатність до військової служби.

У пояснювальній записці відзначається, що законопроєкт спрямований на створення умов для “належного укомплектування військових підрозділів при відбитті збройної агресії проти України”, передає “Громадьске“.