призивники

Українцям, які уникатимуть призову до армії, держава суттєво “перекриє повітря”. В Україні з’явився текст нового закону про внесення змін до положень про мобілізацію в країні з жорсткими обмеженнями для ухилянтів, повідомляє unian.net.

Наприклад, вони не матимуть права отримувати державні послуги або продавати власну квартиру. Так, згідно з новою редакцією статті 22 Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, українцям потрібно створити та зареєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста за порядком, встановленим урядом України.

Саме через цей електронний кабінет держава буде надсилати чоловікам “повістку до армії”, точніше повідомлення з вимогою з’явитися в той чи інший центр комплектування і соціальної підтримки. Також через електронний кабінет призовника (є ще варіант зробити це через центр надання адміністративних послуг) українцям потрібно протягом 60 днів з дати початку мобілізації або протягом 20 днів з дати її продовження уточнити свої облікові дані.

На громадян, які не створять електронний кабінет, чекає наступне:

  • заборона виїзду за кордон;
  • блокування всіх операцій з рухомим та нерухомим майном;
  • заборона отримання водійських прав та керування власним автомобілем;
  • обмеження права користування власними коштами та іншими цінностями;
  • неможливість укладення кредитного договору, угоди про позику;
  • призупинення отримання пільг та послуг від держави.

Тим часом всі обмеження обіцяють зняти, якщо військовозобов’язаний або резервіст виконає необхідні положення третьої статті 22 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію“.