Військовий квиток

Після внесення змін уряд України повторно вніс до Верховної Ради законопроєкт щодо мобілізації. Перший варіант викликав надзвичайно негативну реакцію депутатів. У новій редакції закону вперше передбачається можливість демобілізації тих військовослужбовців, які безперервно служили в армії протягом 36 місяців під час дії воєнного стану, повідомляє bbc.com.

Родичі мобілізованих давно вимагали допустити таку можливість, і самі військовослужбовці, судячи з численних свідчень у ЗМІ, переживають важкості на межі своїх можливостей на закінченні другого року війни, але це положення не передбачає негайного повернення додому для кожного: воєнний стан був оголошений менше ніж 24 місяці тому, 24 лютого 2022 року. Крім того, в такій версії закону військовослужбовці, провівши на війні три роки, зможуть лише подати рапорт про звільнення. Цей рапорт повинні будуть розглянути протягом місяця і можуть відмовити. Також право на демобілізацію отримають військовослужбовці з інвалідністю та звільнені з полону.

Одночасно у законопроєкті знову міститься положення про зниження віку мобілізації з 27 до 25 років, а також вводяться електронні повістки в територіальний центр комплектування (колишній військкомат), які можуть вручатися через електронний кабінет призовника. Якщо повістка про виклик в територіальний центр комплектування і соціальної підтримки направлена в електронний кабінет призовника пізніше 17:00, то вона вважається врученою у робочий день, наступний за днем її відправлення, незалежно від отримання в ТЦК повідомлення про її доставку.

Для тих, хто не виконує вимогу з’явитися в територіальному центрі комплектування, передбачено санкції, такі як заборона на водіння автомобіля, заборона на виїзд за кордон і арешт майна, проте їх можуть вводити лише через суд, а не автоматично.