Рустам Умєров

Міністр оборони України Рустем Умєров планує здійснити повернення українців у віці від 25 до 60 років з ФРН та інших країн. Він попередив, що ухилянтам загрожуватимуть санкції. Україна, у пошуках нових солдатів для оборонної війни проти Росії, планує з наступного року призивати з резерву на військову службу чоловіків-українців, що перебувають за кордоном.

Українцям віком від 25 до 60 років, які проживають в Німеччині та інших країнах, доручено з’явитися до призовних пунктів Збройних Сил України (ЗСУ), повідомив міністр оборони країни Рустем Умєров у співбесіді з виданнями Bild, Welt TV і Politico, опублікованій у четвер, 21 грудня, передає dw.com.

Умеров зауважив, що йдеться про запрошення з’явитися до призовних пунктів, але водночас чітко підкреслив, що ухилянтам загрожуватимуть санкції. “Ми поки що обговорюємо, що повинно статися, якщо вони не з’являться добровільно”, – зауважив міністр.

Додаткова мобілізація: 450-500 тисяч чоловік

Влада України планує призвати ще 450-500 тисяч чоловіків, які перебувають у резерві, для відбиття російської агресії, проте фінансові та політичні умови для цього поки не створені. Президент країни Володимир Зеленський назвав мобілізацію “чутливим питанням”.

Рустем Умєров підкреслив, що у питанні мобілізації важлива справедливість. Мобілізованим повинно бути відомо заздалегідь, як їх навчатимуть та оснащуватимуть, де і коли вони будуть служити, а також коли їх звільнять із служби, роз’яснив він.

Попри заборону, багато українських чоловіків, уникнувши призову до армії, втекли за кордон. У останні тижні російські війська помітно посилили наступ по всьому фронту в Україні. Особливо важкі бої відбуваються в районі Авдіївки під Донецьком.