Повістка та прапор Німеччини

Якщо Україна захоче призвати до армії чоловіків, які залишили країну, це не матиме практичних наслідків для українців, що проживають у Німеччині, заявив Марко Бушман. В Німеччині не будуть змушувати українців, які знаходяться в країні, служити в армії, повідомив міністр юстиції ФРН Марко Бушман, якого у п’ятницю, 22 грудня, цитує агентство dpa.

“Змушувати людей виконувати військовий обов’язок чи проходити військову службу проти їх волі – це не наш випадок”, – підкреслив голова німецького Мінюсту. Як зауважив Бушман, представник діючого уряду Німеччини від Вільної демократичної партії (ВДП), якщо влада України захоче призвати до армії чоловіків, які покинули країну, це не вплине на українців, які живуть у Німеччині, передає dw.com.

“Для мене немислимо, як ми можемо змушувати людей з інших країн служити зі зброєю в руках, враховуючи, що, відповідно до нашої конституції, громадяни Німеччини не зобов’язані цього робити проти їх волі”, – зауважив міністр. Він також сказав, що влада ФРН намагається створити для біженців від воєнних дій в Україні такі умови, щоб якомога більше з них якнайшвидше знайшли роботу та не жили на соціальну допомогу.

Мобілізація українців з-за кордону?

Раніше, 21 грудня, міністр оборони України Рустем Умєров у інтерв’ю виданням Bild, Welt TV та Politico заявив, що в пошуках нових солдатів для оборонної війни проти Росії українська влада має намір з наступного року призвати зі запасу на військову службу чоловіків-українців у віці від 25 до 60 років, що перебувають за кордоном, у тому числі в ФРН. За словами Умєрова, мова йде про запрошення з’явитися на призовні пункти, а тим, хто відмовиться, можуть загрожувати санкції.

Того ж дня в Міністерстві оборони України фактично дезавуювали слова Умєрова, заявивши, що “на порядку денному немає обговорення призову з-за кордону”. За словами начальника управління преси та інформації українського Міноборони Ілларіона Павлюка, Умєров узагалі говорив про рекрутування та необхідність донести до українців за кордоном, як важливо їм приєднатися до армії.

Тим часом у Німеччині по-різному відреагували на заяву Умєрова. Так, заступник голови фракції опозиційного Християнсько-демократичного союзу (ХДС) у бундестазі Йохан Вадефуль (Johann Wadephul) в ефірі телеканалу Welt заявив, що слід підтримати “настійний моральний заклик” українського Міноборони, не уточнивши, яким чином має бути надана така підтримка. Однак, за його словами, українці, які опинилися в Німеччині, “знаходяться тут, тому що там триває війна, і вони просто зобов’язані внести свій внесок у те, щоб ця війна завершилася”.

У Києві хочуть призвати до ЗСУ до півмільйона осіб

Зі свого боку президент України Володимир Зеленський 19 грудня на прес-конференції за підсумками року заявив, що Україна намірена залучити до військової служби додаткові 450-500 тисяч осіб. Він повідомив про підготовку відповідного законопроєкту, який потім надійде на розгляд до Верховної ради.