Німеччина (прапор)


Жителі та промисловість в Німеччині витрачають на шість відсотків більше газу, ніж рік тому, але влада не хвилюється.

Споживання газу в Німеччині на початку зими 2023-2024 років зросло на шість відсотків порівняно з тим самим періодом попереднього року. Це випливає з попереднього звіту Німецького федерального агентства з мереж (Bundesnetzagentur, BNetzA), на який посилається голова установи Клаус Мюллер (Klaus Müller). Його заяву оприлюднили видання у медіагрупі Funke у суботу, 6 січня, повідомляє dw.com.

За даними BNetzA, зріст споживання газу в приватних господарствах у Німеччині зросло “майже на три відсотки”, а в промисловості — приблизно на дев’ять відсотків.

Мюллер не навів детальної статистики, але відзначив, що установа налаштована оптимістично. “Цієї зими ми все ще використовуємо приблизно на 16 відсотків менше газу, ніж до кризи”, — підкреслив він. За його словами, німецькі газозберігальні також заповнені достатньою кількістю палива — більше ніж на 90 відсотків.

Німців закликають “не розслаблятися” з опаленням

Федеральне агентство з мереж у цю зиму не вимагає від громадян жодних особливих зусиль з економії газу, відзначив Мюллер, — але закликає “використовувати його обережно”, попереджаючи про майбутнє подорожчання палива. Чиновник обґрунтовує це зростанням тарифів на використання копалинного палива у зв’язку з екологічною політикою Німеччини, а також скасуванням обмежень цін на енергоносії та підвищенням ПДВ на газ, який влада знизила восени 2022 року на тлі очікуваної енергетичної кризи в Німеччині.

“Я б сказав так: не обов’язково опалювати кожну кімнату в будинку так само як вітальню. Але якщо робляче це, ви не поставите під загрозу газопостачання”, — цитують ЗМІ Мюллера.

Німеччина припинила залежність від газу з Росії

Літом 2022 року російський концерн “Газпром” спочатку суттєво скоротив, а потім повністю припинив поставки газу через газопровід “Північний потік – 1” до Німеччини, посилаючись на необхідність ремонтних робіт. При цьому російська компанія відмовлялась забирати з Німеччини відремонтовану турбіну, необхідну для роботи газопроводу, посилаючись на санкції ЄС, введені проти Кремля через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

На тлі “газового шантажу”, а також подій, що сталися пізніше на гілках “Північних потоків”, Німеччина почала шукати альтернативних постачальників палива — найважливішим з них стала Норвегія, яка в багатому ступені відновила дефіцит газу після обмежень поставок з РФ. Крім того, Німеччина почала активно розробляти проєкт з будівництва терміналів для зрідженого природного газу (ЗПГ). Вже наприкінці 2022 року німецька влада повідомила, що країна подолала залежність від російського палива.