тунель

Дизайн цього об’єкта враховує психологічне навантаження, яке відчувають водії, проїжджаючи довгим тунелем. Найдовший у світі автомобільний тунель простягається на неймовірні 24,5 км. Дорога від в’їзду до виїзду займає приблизно 20 хвилин. Однак, судячи з відгуків туристів на Tripadvisor, не всіх вражає це інженерне диво, передає unian.net.

Лаердальський тунель простягається між Бергеном, другим за величиною мегаполісом Норвегії, та столицею країни, Осло, забезпечуючи собі звання найдовшого у світі, зазначає Mirror. Він внесений до Книги рекордів Гіннеса.

Будівництво тунелю почалося в 1995 році та тривало п’ять років. Протягом цього часу інженери вирішували численні проблеми, пов’язані з безпекою, підтриманням якості повітря та боротьбою з втомою водіїв і клаустрофобією.

Король Норвегії Гаральд офіційно відкрив двосмугову автомагістраль 27 листопада 2000 року, а наступного року вона була відкрита для громадськості. Причому її будівництво обійшлося приблизно в 85 мільйонів фунтів стерлінгів.

Попри те, що цей тунель є свідченням видатної інженерної майстерності, деякі рецензенти Tripadvisor не стримували своїх думок. Деякі назвали його “нудним” і сказали, що цей маршрут не виправдав очікувань.

“Сам тунель зовсім не особливий. Краще їхати старою дорогою до Лаердаля — це абсолютно захоплююча та одна з найкрасивіших доріг у Норвегії. Тунелем варто їхати тільки тоді, коли у вас немає часу на роздуми”, — пише Томас із Бельгії.

Інший відвідувач із Бостона, США, поділився своїм розчаруванням, сказавши, що Лаердальський тунель виявився “набагато простішим, ніж ми очікували”.

“Коли ми проїхали тунель, то побачили лише три короткі ділянки зі слабким синім світлом. Ми не знали, чи увімкнеться різнокольорове світло тільки в певний час. Повне розчарування”, — говорить турист.