Джо Байден та Олена Зеленська

Перша леді України Олена Зеленська відмовилася від запрошення Білого дому брати участь у виступі президента США Джо Байдена “Про стан країни” в Конгресі, як вказано, через заплановану присутність Юлії Навальної.

За інформацією Washington Post, заплановано було розмістити першу леді США Джілл Байден поруч з Зеленською та Навальною, але можлива участь дружини покійного російського опозиціонера “викликала непорозуміння” в Києві.

В коментарі для “Української правди” в Офісі президента України підтвердили запрошення Зеленської, але заявили, що причина полягає в “насиченості графіків”.

“Посольство України в США дійсно нещодавно отримувало запрошення для першої леді України взяти участь 7 березня під час виступу президента США в Конгресі. Однак через заплановані події в графіку, зокрема візит дітей з дитячого будинку в Київ, який був завчасно спланований, на жаль, перша леді не зможе взяти участь в цьому заході”, – повідомили в ОП.

Неназваний представник Білого дому також сказав WP, що рішення Зеленської, ймовірно, пов’язане з “насиченістю графіків”. Він додав, що розташування місць під час виступу президента США – це деталь, яку остаточно узгоджують в кінці процесу.

“Образ обох жінок, які є символами опору російському президенту Володимиру Путіну, став би потужним тлом для виступу президента Байдена на спільному засіданні Конгресу”, – пише видання.

За словами прес-секретарки Навальної Кіри Ярмиш, дружина покійного російського опозиціонера також відмовилася бути присутньою під час виступу Байдена.

Ще один неназваний чиновник заявив, що ймовірно, Білий дім не повідомив Києву, що Навальна вирішила не їхати.

Однак, за інформованими джерелами, ще однією проблемою для української влади, яка прагне отримати додаткову допомогу від США у сфері безпеки, є те, що її вважають занадто тісно пов’язаною з Байденом.

Як зазначається в матеріалі, зараз Україна активно лобіює серед республіканців у Палаті представників виділення допомоги в розмірі 60 млрд доларів – пакету, проти якого виступає ймовірний кандидат в президенти від Республіканської партії Дональд Трамп.

Закликаючи законодавців підтримати фінансування, Україна не хоче ображати республіканців, які можуть контролювати Білий дім у наступному році залежно від результатів виборів у листопаді, йдеться в матеріалі.