пастух з отарою у полі


Останні 10 років були найспекотнішим десятиріччям з моменту початку спостережень за кліматом. Про це йдеться у звіті, який опублікувала 19 березня Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) ООН.

2023 рік встановив абсолютний температурний рекорд – але 2024-й може виявитися ще спекотнішим, попереджають експерти. Середня глобальна температура повітря на поверхні Землі минулого року була на 1,45 градуса Цельсія вище, ніж в передіндустріальну епоху.

Отже, світ як ніколи близький до позначки в 1,5 градуса – саме на ній, в найкращому випадку, планувалося зупинити глобальне потепління згідно з Паризькою угодою 2015 року (у найгіршому випадку йшлося про два градуси).

Потепління клімату у 2023 році призвело до рекордного скорочення площі льодовиків. Найбільше це виражено в Європі та Північній Америці – так, площа льодовиків Швейцарії за останні два роки скоротилася на 10 відсотків.

Крім того, експерти ВМО зафіксували минулого року кілька хвиль спеки, які пройшли через 90 відсотків площі Світового океану – це загрожує кораловим рифам та іншим морським екосистемам.

ООН: кліматичної катастрофи ще можна уникнути

“Ніколи раніше ми не були так близькі до нижньої межі (глобального потепління), встановленої Паризькою угодою”, – зауважила глава ВМО Селесте Сауло.

З її слів, звіт організації має стати “червоним сигналом для всього світу”.

“Планета знаходиться на краю прірви”, – згоден з нею генеральний секретар Антоніу Гутерриш.

За його словами, численні температурні рекорди останніх років показують: згоряння вугільного палива загрожує світу “кліматичним хаосом”. Однак запобігти підвищенню глобальних температур більше, ніж на 1,5 градуса Цельсія порівняно з передіндустріальною епохою, ще можна, стверджує Гутерриш.

“Ми знаємо, як це зробити”, – каже він.