сектор Гази

З того часу, як Ізраїль розпочав наступ на ХАМАС у жовтні минулого року, 85% мешканців сектора Гази стали вимушеними переселенцями, і практично усе населення двохмільйонного палестинського анклаву стикається з голодом.


Практично всі мешканці сектора Гази залежать від гуманітарної допомоги, але в умовах, коли поставки продовольства стають все більш обмеженими, багато людей опинилися на межі голодної смерті. Всесвітня продовольча програма разом з іншими агентствами ООН недавно закликала полегшити та прискорити доступ до гуманітарної допомоги.

У спільній заяві зазначається, що для того, щоб достатня кількість вантажів дісталася палестинцям в секторі Гази, необхідно розширити маршрути в’їзду і пропускати більше вантажівок через прикордонні пункти щодня.

“Ситуація дійсно дуже напружена, навіть відчайдушна. Усе населення – 2,2 мільйона осіб – гостро потребує продовольчої допомоги. Ми підготували звіт IPC, який показує, що всі вони перебувають на кризовому рівні продовольчої безпеки.

Чверть населення країни – 500 000 осіб – знаходиться в катастрофічному становищі, і це безпрецедентно – за масштабами, за серйозністю, а також за темпами, з якими все відбувається в даний момент. Можливо, загальний голод не за горами, якщо не відбудуться серйозні зміни в тому, як наша допомога доходить до найбільш вразливих верств населення”, – сказав заступник виконавчого директора Всесвітньої продовольчої програми Карл Скау.

Порівняно з попереднім воєнним періодом кількість вантажів з гуманітарною допомогою, що в’їжджають в Газу щодня, зменшилася з понад 500 до всього 30.

“Існує величезна бюрократія щодо доставки вантажів з Йорданії в Газу або з Єгипту в Газу. Тому нам потрібно спростити процес, щоб ми могли доставляти допомогу до кордонів, а потім переправляти її через кордони. Немає чого чекати, потрібно змінювати ситуацію зараз, щоб щодня рятувати життя” – підкреслив Карл Скау.

Загальний голод може збільшити число жертв війни в Газі, яке вже перевищило 25 000 осіб.