статуї на острові Пасхи

Кам’яні статуї моаї на острові Пасхи в Тихому океані можуть зникнути через наслідки зміни клімату. Головною загрозою для моаї стала ерозія верхнього шару статуй. Вона відбувається через контрастну погоду: на острові, що належить Чилі, сильні дощі часто змінюються посухою. При цьому загальна кількість опадів за останні 30 років знизилась.

На острові постійно працюють реставратори. Вони очищають м’який туф, з якого зроблені статуї, від мікроорганізмів і моху. Також камінь обробляють спеціальними речовинами для підвищення його водостійкості.

Реставратор Даніела Меса Марчан розповіла The Guardian, що зіткнулася з додатковими труднощами через бюрократію. Острів Пасхи — найвіддаленіший у світі. Він знаходиться приблизно за 3500 кілометрів від узбережжя Чилі. Це ускладнює узгодження робіт і доставку потрібних інструментів.

Восени 2022 року на острові сталася лісова пожежа. Вогонь охопив 100 гектарів. Постраждали близько 30 статуй: на них з’явилися тріщини. Уряд Чилі виділив додаткові кошти на реставрацію обгорілих скульптур. За думкою експертів, цього недостатньо для збереження пам’ятника.

Моаї — монолітні статуї, створені між 1250 і 1500 роками. За різними підрахунками, аборигени острова Пасхи вирізали від 800 до 1000 людських фігур. Національний парк Рапануі, в якому знаходяться статуї, визнаний об’єктом Світової спадщини ЮНЕСКО.