скраплений газ

У гуртовому секторі українського ринку спостерігається стрімке зниження цін на скраплений газ. За тиждень з 4 по 11 грудня вартість LPG впала на 9 800 грн/т, до 48 850 грн/т. Про це свідчать дані моніторингу Консалтингової групи “А-95“.

На аукціоні державних компаній, що відбувся 6 грудня, середня ціна газу знизилась на 11 655 грн/т, до 47 949 грн/т. Учасники зазначили, що активності на аукціоні практично не було. З пропонованих 6 175 т газу було реалізовано лише 24%.

8 грудня “Укрнафта” провела ще один аукціон, на якому ціна газу знизилась ще на майже 5 700 грн/т. Отже, було продано лише 1,5 тис. тонн газу за середньою ціною 41 690 грн/т. На торгах Regal Petroleum 11 грудня ціни варіювалися в межах 39 450-42 650 грн/т.

Отже, вартість вітчизняного газу вже опустилася нижче, ніж ціна імпортованого ресурсу. Ця ситуація може призвести до великих втрат гуртових компаній, які миттєво зробили миттєве розмитнення газу у грудні або чекають нових партій за цінами, встановленими в листопаді. Більшість трейдерів визнає, що вони не очікували такого раптового падіння цін. Представник невеликої гуртової компанії зауважує, що всі розуміли, що ціна 60+ є надто високою, але ніхто не передбачав її падіння на 30% протягом тижня.

Така стрімка зміна цін, очевидно, викликана раптовим насиченням ринку імпортним ресурсом у звичайний період зменшення продажів. Поставки імпортного газу у листопаді були обмеженими, зокрема через низькі темпи обробки вантажів “Укрзалізницею“, які помітно зросли до початку грудня. Крім цього, на ринок надійшло декілька партій морського газу.

З іншого боку, зі зростанням цін на автогаз до рівня 36 грн/л, співмірно з похолоданням, значно скоротилося приватне споживання. За словами аналітика Консалтингової групи “А-95” Артема Куюна, український ринок може повернутися до звичайного профіцитного стану протягом одного-двох тижнів. Це пояснюється тим, що у дорозі ще знаходиться достатньо контрактованого у період ажіотажу ресурсу, який вже неможливо скасувати чи перенаправити. Отже, ймовірно, що протягом якогось часу ціна імпортного газу буде нижче, ніж вартість на ринку оптових постачань.