жінка із ременем безпеки

Ігнорування ременів безпеки може призвести до трагічних наслідків, але в певних випадках їх можна не використовувати.

В Україні за правилами дорожнього руху водії та пасажири зобов’язані пристібатися ременями безпеки. Однак є категорії осіб, на яких це правило не поширюється.

Хто може не пристібатися ременями безпеки

За правилами в Україні водії та пасажири повинні пристібатися ременями безпеки. Винятком є транспортні засоби, в яких конструктивно не передбачені ремені на задніх сидіннях. Крім того, водії та пасажири з інвалідністю можуть не використовувати ремені, якщо їхні фізіологічні особливості перешкоджають цьому. На такому транспортному засобі повинен бути відповідний розпізнавальний знак.

Також ременями безпеки можуть не користуватися водії та пасажири оперативних і спеціальних транспортних засобів, коли вони виконують службове завдання. В інших випадках вони повинні бути пристебнуті.

Штраф за непристебнутий ремінь безпеки

В Україні заборонено перевозити пасажирів, які не пристебнуті ременями безпеки, і за це відповідає водій. Штраф за непристебнутий ремінь становить 510 грн, і його можуть отримати як водій, так і пасажири, які порушили правила дорожнього руху.

Якщо таке порушення виявляється після ДТП, штраф може зрости до 2400-8500 грн, а водій може бути позбавлений права керування на строк до 3 років. Також можуть бути призначені:

  • Виправні роботи до 2 років;
  • Арешт до 6 місяців;
  • Обмеження волі до 3 років.

Якщо один із пасажирів отримав серйозні травми або загинув через непристебнутий ремінь, водієві загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 8 років. У випадку загибелі кількох осіб через порушення ПДР, водієві загрожує ув’язнення від 5 до 10 років.