Петр Павел (президент Чехії)


У 2024 році в конфлікті в Україні відбудеться “значне зрушення”, яке не буде вигідним для Києва, вважає президент Чехії Петр Павел, висловивши таку думку у співбесіді з Seznam Zprávy. “Виникне нова ситуація, з якою нам доведеться мати справу. За наявними ознаками це зрушення буде не в найкращому розумінні слова, як ми б хотіли уявити”, – сказав Павел, як повідомляє rtvi.com.

На думку Павла, президент Росії Володимир Путін “постійно залишається при своєму уявленні світу”, відповідно до якого Росія є серед “сильних світу”, які визначають події, а всі інші пристосовуються. Ця ситуація, за словами Павла, наражає світ на небезпеку.

Чеський президент припустив, що Путін очікує результатів виборів у США у листопаді 2024 року і сподівається на перемогу Дональда Трампа, з яким можна буде домовитися, “незалежно від того, що про це думає Україна чи інша частина Європи”.

“У результаті може бути досягнутий ‘певний компроміс, який умовно поверне Росії статус ключового гравця, а іншим прийдеться змиритися з цим”, – описав Павел своє бачення ситуації. “Ця ситуація, безумовно, невигідна для нас, і ми побачимо, наскільки цей сценарій реалізується”, – зауважив він.

Останнім часом, на тлі невиправданого очікування українського контрнаступу та проблем з військовою допомогою від США, на Заході говорять про погіршення положення Києва та тривожні сценарії на 2024 рік.

На початку грудня генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що на Україні склалася критична ситуація, яка може погіршитися через недостатню допомогу з боку Заходу, і закликав “готуватися до поганих новин”.

Екс-радник голови адміністрації президента України Олексій Арестович назвав три можливих сценарії розвитку конфлікту у 2024 році, жоден з яких не виявився позитивним. Перший передбачає, що Росія, Китай і США дійдуть згоди про припинення бойових дій.

За другим сценарієм бойові дії триватимуть, але ЗСУ зазнають поразок на декількох ділянках фронту, після чого розпочнуться внутрішні конфлікти. Третій сценарій Арестович назвав “фантастичним”: він передбачає отримання достатньої кількості західного озброєння і новий наступ України.

В середині грудня німецька газета Die Welt писала, що Україна можливо готується до нового контрнаступу на 2024 рік, вихідною точкою якого може стати Херсон.