золота стружка у руках

У Південноафриканському басейні Вітватерсранд може знаходитися “невидиме золото” на суму 24 мільярди доларів, повідомляє IFLScience.

Ще в кінці 19 століття Вітватерсранд, розташований у Південній Африці, став центром найбільшої золотої лихоманки. Видобуток золота в цьому регіоні був настільки значним, що призвів до заснування Йоганнесбурга. За оцінками деяких експертів, до 40% світового золота було видобуто у Вітватерсранді, залишивши після себе величезну кількість відходів гірничої промисловості, відомих як “хвости”. Доктор Стів Чінгвару, 26-річний металург із Зімбабве, опублікував дослідження, яке показало, що 6 мільярдів тонн відходів навколо рудників Йоганнесбурга можуть містити до 460 тонн “невидимого золота”.

Золото не завжди виглядає як блискучі самородки. Іноді, невелика кількість дорогоцінного металу знаходиться всередині інших мінералів, що робить його невидимим. Це явище відоме як невидиме золото.

Після підрахунку невидимого золота, Чінгвару вирішив знайти спосіб видобутку цього прихованого багатства.

“Через низький вміст золота у хвостосховищах раніше ніхто не намагався їх розробляти. Але тепер, коли видобуток вичерпав більшу частину багатих концентрацій золота, стає неможливим добувати його з традиційних джерел – деякі шахти досягли глибини 4 км. Тому пошук золота у джерелах із низькою концентрацією стає дедалі привабливішим”, – каже Чінгвару.

“Зараз у процесі такої розробки вдається отримати лише 30% золота. Тому у своєму дослідженні я задався питанням, як добути 70%, що залишилися, і безпечно видалити їх з піриту”, – додає вчений.

Існуючі методи розробки хвостосховищ не тільки неефективні, але й можуть бути небезпечними для довкілля.

“Коли сульфіди окислюються, вони починають виробляти сірчану кислоту, яка, потрапляючи у ґрунтові води, збільшує рухливість деяких токсичних елементів. У деяких районах Йоганнесбурга люди побоюються, що їхня вода вже забруднена токсинами з шахт, які утворюються у хвостосховищах”, – каже Чінгвару.

Він зазначає, що переробка піриту може усунути основну проблему кислотних дренажів шахт, а також принести економічну вигоду. У процесі також можна отримувати додаткові цінні продукти, такі як мідь, кобальт і нікель.

Дослідження показало, що у хвостосховищах Йоганнесбурга зараз міститься золото на суму приблизно 24 мільярди доларів. Питання лише в тому, чи буде запропонований метод видобутку достатньо дешевим для отримання надприбутків.

Нагадаємо, науковці розповіли, скільки золота існує у світі та скільки ще можна видобути. Щороку видобувається від 2,756 до 3,307 тонн золота, причому майже 30% всього обсягу видобутку припадає на шахти Південної Африки.