блокада українських вантажівок на кордоні з Польщєю

Польські водії-далекобійники розширили свої протести на кордоні з Україною, заблокувавши ще один пункт пропуску. Про це повідомляє агентство AFP у четвер, 23 листопада.

“Сьогодні ми тут, на кордоні у Медиці, і розпочинаємо триденну попереджувальну акцію протесту проти ситуації у сільському господарстві та транспорті”, – заявив лідер фермерських протестів Роман Кондроу агентству, передає dw.com.

До протестів водіїв приєднались і польські ферми, пише AFP.

“Ми підтримуємо наш транспортний сектор Польщі та підтримуємо одне одного – вони підтримують нас, ми підтримуємо їх”, – прокоментував Кондроу розширення протесту.

Після блокування пункту пропуску в Медиці фактично всі контрольно-пропускні пункти між Україною і Польщею залишилися закритими для вантажного транспорту. Утворюються черги з сотень вантажівок довжиною до 18 км. Термін очікування на деяких пунктах складає п’ять днів.

Блокада в Медиці, куди повертали вантажівки з інших пунктів пропуску, призвела до пробки у 34 км. Організатори акцій заявляють, що пропускають легкові автомобілі з пасажирами, а також вантажі гуманітарної та військової допомоги.

Польські далекобійники хочуть досягти відновлення обов’язкових дозволів на в’їзд до ЄС для українських вантажівок. Ці дозволи були скасовані Євросоюзом після вторгнення Росії в Україну для підтримки української економіки. Спочатку цей захід діяв один рік, але минулого літа його продовжили до червня 2024 року.

Транспортні компанії сусідніх з Україною країн не витримують конкуренцію з більш дешевими перевізниками з України, кількість яких різко зросла через відсутність вимог щодо дозволів. До протестів польських водіїв приєдналися також далекобійники зі Словаччини.

Віце-президент Асоціації міжнародних автоперевізників України Володимир Балін заявив, що готують позови проти страйкуючих компаній.

блокада українських вантажівок на кордоні з Польщєю
блокада українських вантажівок на кордоні з Польщєю