шкільний класRzeszów, 25.05.2020. Koronawirus w Polsce. Jedna ze szkó³ podstawowych w Rzeszowie, 25 bm. Od dzisiaj w szko³ach podstawowych bêd¹ organizowane zajêcia dla klas I-III i konsultacje dla ósmoklasistów. (kf/dd) PAP/Darek Delmanowicz

У системі шкільної освіти Польщі відбулося багато змін. Учням зменшили навантаження, суворо обмеживши обсяг домашніх завдань. Учнів 1-3 класів звільнили від домашніх завдань, за винятком вправ на розвиток дрібної моторики.

У старших класах (з четвертого по восьмий) домашні завдання перестали бути обов’язковими. Їх виконання не враховується при виставленні оцінок.

Влада стверджує, що дітям потрібно більше часу на особистісний розвиток і відпочинок. Діти задоволені тим, що їм більше не доведеться цілий день сидіти за підручниками.

Оля Козак, учениця, 11 років: “Я рада, бо мені не дуже подобалися ці домашні завдання, і вони не мали особливого сенсу, бо більшість учнів у моєму класі раніше списували їх у того, хто їх зробив. Або вони переписували це з якихось інтернет-сторінок. Так що це не мало сенсу”.

Не всі погоджуються з новими вимогами. Звільнення дітей від домашніх завдань турбує деяких батьків і вчителів.

Славомір Броняж, Польський союз вчителів: “Вчителі вважають, що все сталося занадто швидко, занадто поспішно. Про це було занадто мало розмов і занадто мало консультацій. Так, це потрібно було зробити, але спочатку треба було поговорити з вчителями”.

За останні роки система освіти Польщі зазнала немало змін. Майже кожна нова урядова влада вносила свої нововведення в навчальний процес, що збивало за пантелику як батьків, так і вчителів.