повень

Вчені припускають, що в усьому цьому винні наслідки глобального потепління. Тонуть усі. Російський Далекий Схід, Азія. Тепер Європа. Це і є перші результати глобального потепління. У розігрітій атмосфері всі процеси відбуваються інтенсивніше. Могутні зливи, грози, урагани відбуваються при зіткненні двох повітряних мас – теплої та холодної – з великою різницею в температурі. Чим більший контраст, тим сильніші негоди. Цього тижня потерпала Іспанія, Болгарія, Греція та Туреччина.

Принаймні двоє людей загинули через проливні дощі в Іспанії. Зливи обрушилися на країну в ніч на понеділок у північних і центральних районах. Внаслідок урагану “Дана” були пошкоджені лінії електропередачі, затоплені автомобільні тунелі. У мадридському метро також вода потекла. За попередньою оцінкою, збиток від стихії перевищив 10 мільярдів євро. Поліція продовжує пошуки зниклих безвісти після урагану. Шукають, принаймні, трьох осіб.

Понад 30 осіб постраждали через повені та підтоплення внаслідок злив у Стамбулі. Загинули двоє людей – це громадянин Туреччини та один іноземець. Від повені постраждало понад 1700 житлових будинків і офісів. Сильні зливи розпочалися в мегаполісі 5 вересня і призвели до затоплення декількох районів. За кілька годин випала місячна норма опадів. Десятки студентів ледь не потонули в національній бібліотеці в Стамбулі. Туди ринула вода, а виходи виявилися заблокованими. Рятувальникам вдалося вчасно евакуювати людей. Найбільше постраждав район Башакшехір. На деяких вулицях рівень води піднявся настільки, що потоками забирало припарковані автомобілі. Затоплені станції метро та тунелі, що ведуть до аеропорту.

Зливи та ураган також обрушилися на сусідню Грецію. Найбільше постраждало портове місто Волос. Ріки вийшли із берегів, затопило дороги та сотні будинків. У гірському районі Пеліона потоки вийшли із берегів і вимили автомобілі, а каменепади заблокували дороги. Через погодні умови руйнується невеликий міст, мешканці залишилися без електроенергії. Відомо про шістьох загиблих, але кількість жертв змінюється. Під завалами кожен день знаходять тіла. Зниклих безвісти, можливо, забрали потоки води.

Туристи опинилися в пастці в Болгарії. Найпівденніший курорт Царево фактично змило дощами. Четверо людей загинули. В результаті повені затоплені вулиці прибережних міст і сіл, пошкоджено багато автомобілів, в море виносило дачі та кемпінги, руйнувалися мости та дороги. У регіоні діє режим надзвичайної ситуації, тривають відновлювальні роботи, частково відновлено подачу електроенергії та води.