ПСГ у ЄС

Загальні запаси газу в ЄС досягли абсолютного максимуму за всю історію спостережень, свідчать дані Gas Infrastructure Europe (GIE). Зараз Підземні сховища газу Європи заповнені на 97,89% (на 8,54 відсоткових пункта вище, ніж в середньому на цю дату протягом останніх п’яти років), у них зберігається 107,75 млрд куб. м газу.

Європейські країни заповнили газом свої підземні сховища на цільові 90% до опалювального сезону ще в середині серпня. Раніше в Єврокомісії планували досягти таких показників лише до листопада.

Видобуток газу з підземних сховищ (ПСГ) країн ЄС 14 жовтня, за даними GIE, склав 10 млн куб. м. Водночас закачування складало 246 млн куб. м.

Протягом тижня в Центральній та Західній Європі передбачається значне похолодання. У другій половині тижня температури в нічні години в деяких регіонах можуть бути навіть нижче нуля. Доля вітрогенерації в виробництві електроенергії ЄС в жовтні зросла до 21%.

Постачання рідкого природного газу з терміналів в газотранспортну систему Європи трохи зросли, але в жовтні все одно знаходяться на мінімумі з лютого 2022 року. Зараз потужності регазифікації рідкого газу та подальшого його закачування в трубопроводи Європи завантажені на 46% від максимуму.

Середній закупівельний показник газу в Європі в вересні склав $417 за 1 тис. куб. м, а в жовтні – $475. Раніше абсолютний максимум заповненості ПСГ ЄС спостерігався 28 жовтня 2019 року – 97,84%.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) раніше вказувало, що Європа може заповнити свої газові сховища практично на 100%, але навіть такі високі запаси в разі холодної зими та повної зупинки поставок газу з Росії можуть призвести до нестабільності на ринку взимку.

МЕА також допускало, що до кінця наступного опалювального сезону запаси в ПСГ ЄС можуть знизитися нижче критичних 20%. Пройти минулий опалювальний сезон Європі багато в чому допомогла тепла погода взимку.