Путін

Президент РФ Володимир Путін намагається натякнути на прямі переговори з Заходом, обходячи Україну, вважають експерти Інституту вивчення війни (ISW).

Під час зустрічі з російськими військовими в лікарні ім. А. А. Вишневського Путін заявив, що ворогами Росії є ті західні суб’єкти, “які хочуть знищити російську державність” та досягти “стратегічної поразки Росії на полі бою”, використовуючи при цьому Україну. “Попри те, що [західні еліти] від століть ставлять таке завдання – розібратися з Росією, ми самі швидше з ними розберемося, здається”, – заявив він.

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що Путін умисно виключає Україну зі заявлених противників, щоб рано чи пізно почати переговори з західними державами обходячи Україну.

Дослідники зауважують, що Путін заявив про бажання завершити конфлікт між Росією та Заходом, але лише на умовах Кремля, і підкреслив, що Росія не збиралася здавати свої позиції. Путін не розглядає Україну як незалежного учасника і тому представляє своє повномасштабне вторгнення в Україну як протистояння між Росією та Заходом, йдеться у звіті ISW. Те, що Путін акцентує на зміні наративів на Заході, може вказувати на те, що він сприйматиме будь-яке коливання західної підтримки України як перемогу Росії у цій “російсько-західній” боротьбі.