російсьски солдати

Російські війська концентрують угруповання невстановленої чисельності на заході Бєлгородської області поблизу кордону з Україною. Ймовірно, це робиться для того, щоб залучити українські сили в цей район і підготуватися до наступальних операцій із розширення російського плацдарму в прикордонних районах, пише американський Інститут вивчення війни у черговій зведеній доповіді, передає bbc.com.

У неділю президент України Володимир Зеленський заявив, що російські війська готуються до нових наступальних дій і концентрують угруповання поблизу українського кордону за 90 кілометрів на північний захід від Харкова.

Зеленський, вочевидь, мав на увазі район Грайворон-Борисівка-Пролетарський на заході Бєлгородської області, пишуть експерти. ISW ознайомився зі супутниковими знімками цього району, які дозволяють припустити, що російські сили активізували діяльність в останні тижні.

Поточний рівень концентрації залишається неясним, однак представник Держприкордонслужби України Андрій Демченко заявив 26 травня, що російські війська можуть розпочати наступальні операції в Сумській області або в прикордонних із Сумською областю районах Харківської області, щоб розтягнути українські сили вздовж кордону.