ГТС

Транзит російського трубопровідного газу через Україну може тривати до 2025 року, заявив прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо під час зустрічі з українським колегою Денисом Шмигалем. Про це глава уряду Словаччини повідомив у Facebook. “Домовлено, що транзит російського газу через Україну, ймовірно, продовжиться, і це чудова новина”, – цитує Фіцо.

За його припущенням, узгодження деталей угоди буде завершено найближчим часом. “Газпром” відмовився від коментарів журналістам Bloomberg.

Зараз Словаччина також зможе продовжити транзит газу, що “призведе до користі Австрії та Італії”, додав Фіцо.

Транзитний маршрут через Україну – єдиний маршрут постачання російського газу в країни Західної та Центральної Європи. П’ятирічний контракт на транзит російського газу через Україну закінчується наприкінці 2024 року. За цей час “Газпром” повинен перекачати 225 млрд куб. м газу, зокрема 65 млрд куб. м у 2020 році та по 40 млрд куб. м щорічно.

Міненерго України та “Нафтогаз” попереджали, що не будуть укладати угоди з Москвою про продовження контракту, і нинішній транзит не припиняють через потреби кількох європейських країн.

“Ми точно не будемо стороною переговорів з росіянами… Я думаю, що наступний рік буде показовим з точки зору можливості Європи функціонувати взагалі без російського газу”, – розповідав міністр Герман Галущенко.

Фіцо після обрання в минулому жовтні виступав із різко антиукраїнськими позиціями, стверджуючи, що Україна “не є суверенною державою” і “повинна відмовитися від частини своєї території на користь Росії”. Він також припинив державну підтримку Києва з боку Братислави.

Однак у заключному документі, підписаному з українським прем’єром в Ужгороді, він взяв протилежну позицію: там йдеться про готовність до подальшого співробітництва, спрямованого на відновлення територіальної цілісності та суверенітету України.

“Попри розбіжності, ми намічаємо формування з урядом Словаччини політики “нового прагматизму”, яка принесе користь обом державам. Впевнений, що сьогоднішня зустріч з прем’єр-міністром Фіцо відкриє нову сторінку в наших відносинах”, – пояснив Шмигаль. Він уточнив, що словацький прем’єр пообіцяв підтримати прагнення Києва до Євросоюзу і допомогу на суму €50 млрд.

“Між риторикою Фіцо існує велика розбіжність всередині та за межами країни”, – пояснив колишній голова словацького МЗС Павол Демеш.