Олаф Шольц

За словами канцлера Німеччини Олафа Шольца, Україна отримає обіцяних 50 мільярдів євро допомоги, навіть якщо Угорщина буде продовжувати блокувати угоду про бюджет, як зазначається в “Європейській правді” за інформацією від n-tv.

Шольц висловив впевненість, що навіть у разі відмови поступитися з боку угорського прем’єра Віктора Орбана на спеціальному саміті у січні, існують інші шляхи надання допомоги Україні.

Однак він наголосив на важливості пошуку рішення в рамках стандартного бюджету, виражаючи оптимізм стосовно можливості досягнення компромісу.

Шольц відхилив вимогу Орбана розблокувати кошти ЄС, які були заморожені через порушення правових принципів в Угорщині, у взаємодії з відмовою від права вето. Він підкреслив, що ці дві різні питання не повинні бути змішані.

Після саміту ЄС президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що комісія розглядатиме нові варіанти фінансування допомоги Україні та інших витрат, хоча вже є зобов’язання столиць щодо фінансування програми.

Раніше Орбан блокував спільне рішення ЄС про пакет бюджетних рішень, включаючи 4-річну допомогу на суму 50 млрд євро. Проте лідери ЄС вірять у спільне рішення щодо цих коштів на початку 2024 року.