мавпа

Швеція у четвер, 15 серпня, підтвердила перший випадок захворювання на мавпячу віспу — вірусну інфекцію, яка передається через тісний контакт. Раніше Всесвітня організація охорони здоров’я вдруге за два роки оголосила вірус мавпячої віспи глобальною надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я після спалаху в Демократичній Республіці Конго, який поширився на інші країни, повідомляє eurointegration.com.ua.

“Сьогодні вдень ми отримали підтвердження, що у нас є один випадок у Швеції більш важкого типу віспи, який називається Clade I“, — заявив на пресконференції міністр охорони здоров’я та соціальних справ Якоб Форссмед.

Виконувачка обов’язків генерального директора Агентства громадського здоров’я Швеції Олівія Вігзелл заявила, що це перший випадок захворювання, виявлений за межами Африки.

Наразі людина, у якої виявили захворювання, отримує медичну допомогу. Вона дотримується заходів безпеки відповідно до “чинних директив”.

Голова МОЗ підкреслив, що Швеція добре підготувалася до вірусу Mpox і уважно стежить за розвитком ситуації.

За даними ВООЗ, у Бурунді, Кенії, Руанді та Уганді, де раніше не фіксувалося поширення Mpox, виявлено 90 випадків зараження варіантом вірусу 1b, який характеризується більш важким перебігом захворювання і призводить до більшої кількості смертей, ніж попередній варіант. У Демократичній Республіці Конго зареєстровано вже понад 14 тисяч заражених, 524 людини померли.

Передача вірусу від людини до людини можлива при тісному контакті. Основні симптоми захворювання — висока температура, висип, запалені лімфатичні вузли, біль у м’язах, слабкість. Як правило, організм людини справляється з вірусом за два-чотири тижні, але в рідкісних випадках можливий летальний результат.