жебрак

Уряд Швеції доручив перевірити, чи існує можливість запровадження загальнонаціональної заборони на жебрацтво, яке, як стверджується, негативно впливає на окремих осіб і суспільство в цілому. Про це на пресконференції в понеділок, 30 вересня, розповів міністр юстиції Швеції Гуннар Стрьоммер, повідомляє eurointegration.com.ua.

Як пояснив Стрьоммер, у Швеції жебрацтво не було поширеним до 2010-х років, коли зросла кількість приїжджих з інших країн ЄС. Люди, які жебракують, часто живуть у важких умовах і не мають належного соціального захисту.

“Попереднє розслідування показало, що жебрацтво рідко призводить до роботи, а веде лише до короткострокових засобів до існування, що ризикує закріпити й без того вразливе становище”, — зазначили в уряді Швеції.

Там також вказали на ризик того, що жебраків можуть використовувати злочинні угруповання у своїх цілях.

Уряд Швеції вирішив призначити уповноваженого представника, який до червня 2025 року має підготувати звіт щодо можливості запровадження загальнонаціональної заборони на жебрацтво.

“З огляду на обмеження чинної нормативно-правової бази, уряд вважає, що є підстави дослідити, чи добре працює нинішня система, чи є підстави розширити можливості протидії жебрацтву та людям, яким завдають шкоди у Швеції”, — пояснив голова Мін’юсту Швеції.

Варто зазначити, що заборона на жебрацтво була передвиборчою обіцянкою ультраправої партії “Шведські демократи”, яка не входить до чинного уряду Швеції, але підтримує його під час голосувань