спека (термометр)

2023 рік ще не завершився, а вже визнаний найспекотнішим за всю історію метеорологічних спостережень. Про це повідомив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, назвавши ситуацію “кліматичним крахом”. “За цілий місяць до кінця року дані вже вказують на те, що 2023-й стане найспекотнішим за всю історію людства”, – заявив Гутерріш. Під час відкриття глобального кліматичного саміту COP28 голова ООН зазначив, що світ “переживає кліматичний крах в режимі реального часу”. Гутерріш вважає, що такі новини повинні “спровокувати дрож у світових лідерів”.

В доповіді ООН зазначається, що середньосвітові температури у 2023 році станом на кінець жовтня були настільки високими, що останні два місяці не зможуть змінити результату. Попереднім найспекотнішим роком на Землі був 2016 рік. Всесвітня метеорологічна організація також попередила, що явище Ель-Ніньйо (течія в Тихому океані, яка іноді виникає біля узбережжя Еквадору, Перу та Чилі з невідомих причин) може ще більше посилити спеку у 2024 році, тому новий рекорд зовсім не виключений, пише Forbes.

Раніше експерти Служби зміни клімату Європейського союзу повідомили, що літо 2023 року стало найспекотнішим за всю історію погодних спостережень. Період значно перевищив рекорди попередніх років: середня світова температура влітку становила 16,8°C, що на 0,66°C вище середніх значень. А найбільш спекотним днем стало 3 липня, коли на планеті було зафіксовано середню температуру понад 17,01°C.